sobota, 20 października 2012

Napoje

Witam. Przedstawię wam też kilka innych przepisów z poza kuchni włoskiej żeby nie było nudno. Jako pierwsze przedstawię Wam napój alkoholowy Mojito.


Mojito

Czas przygotowania: 3 minuty
Składniki (dla 1 osoby):
  • 40 ml białego rumu
  • 30 ml soku z limonki (ok. 1/2 limonki)
  • plasterki z 1/2 limonki
  • 3 duże liście mięty
  • 2 łyżeczki białego cukru lub 2 łyżki brązowego cukru
  • woda sodowa
Do dekoracji:
  • gałązka mięty
  • plasterek limonki
Akcesoria:
  • szczypce do lodu
  • mieszadełko
  • wyciskarka do cytrusów
  • rozgniatacz (muddler) lub tłuczek od moździerza
  • szklanka typu collins

Wykonanie:

Krok 1. Liście mięty ugniatamy z cukrem i sokiem z limonki. Zgodnie z oryginalną recepturą mięta powinna być ugnieciona delikatnie, ale można też ugnieść ją dokładniej. Cukier powinien rozpuścić się w soku.
Krok 2. Na dno szklanki typu collins wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy białym rumem.
Krok 3. Dolewamy sok z cukrem i miętą.
Krok 4. Dopełniamy szklankę wodą sodową i dodajemy plasterki limonki.
Krok 5. Dekorujemy szklankę plasterkiem limonki, a do środka do drinka wkładamy gałązkę mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz