środa, 31 października 2012

Kuchnia japońska 5

Łosoś W Ryżu


 SKŁADNIKI:
 
  • 250 g łososia, ugotowanego w osolonej wodzie i rozdrobnionego
  • 2 jajka
  • 1 łyżkę – jasny sos sojowy
  • 2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 350 g ugotowanego ryżu
  • czarny pieprz do smaku
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy energicznie mieszając 2 wymieszane jajka. Kiedy jajka się zetną, dodajemy do nich 250 gram łososia wcześniej ugotowanego w osolonej wodzie i rozdrobionego. Całość smażymy mieszając. Po chwili smażenia dodajemy łyżkę jasnego sosu sojowego oraz czarny pieprz do smaku.

2.
Następnie do łososia dodajemy 350 gram ugotowanego ryżu. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec do łososia w ryżu dodajemy 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Japońskie danie jest gotowe do podania.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz