wtorek, 30 października 2012

Kuchnia koreańska 4

Bibim Naengmyun Pikantny Makaron Soba
 
 
Pikantne koreańskie danie stworzone z przepisu na sałatkę przez Panią Teresę. Makaron soba będący sam w sobie trochę mdły dostał "kopa" przy pomocy typowo koreańskich składników, czyli papryki gochugaru oraz pasty gochujang. Fajne i dość proste w przygotowaniu danie dla miłośników pikantnej kuchni.

SKŁADNIKI :

 

  • 1 jajo kurze, wcześniej ugotowane i przekrojone na połowę
  • 1/2 pokrojonego w cienkie słupki ogórka
  • 1/2 nashi (gruszki koreańskiej), pokrojonej w słupki
  • 90 g makaronu sob
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty gochujang (koreańska pasta chilli)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka koreańskiego chilli (gochugaru, opcjonalnie może być ostra papryka w proszku)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Makaron gotujemy w dużej ilości wody (około 5 minut ), po czym go odcedzamy.

2. W średniej misce mieszamy 2 łyżki pasty koreańskiej gochujang, 1 łyżeczkę koreańskiej papryki chili, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki jasnego sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę ziaren sezamu.


3. Ugotowany makaron układamy na talerzu. Polewamy sosem, posypujemy pokrojonym w paski ogórkiem oraz nashi. Na samą górę układamy ugotowane jajko i podajemy. Jeśli podają Państwo tą potrawę na zimno, makaron należy wcześniej posypać pokruszonym lodem.
Bibim Naengmyun Pikantny Makaron Soba gotowy do podania. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz