niedziela, 28 października 2012

Kuchnia niemiecka 2

Kartoflanka berlińska   
 
 

Składniki:

  • 175 g boczku wędzonego ze skórą
  • 300 g obranych ciemniaków
  • 50 g cebuli
  • 1/2 pęczka majeranku
  • 3/4 l rosołu
  • 100 g marchwi
  • 100 g selera
  • 50 g porów
  • 1/4 l słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Z boczku zdjąć skórę. Boczek pok roić w k ostkę, wysmażyć razem ze skórą na patelni.
2. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, dodać do wysmażonego boczku i wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać rosołem. Wrzucić związane łodygi majeranku po uprzednim zdjęciu listków. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 25 minut.
3. Jarzyny umyć, pokroić grubo i wrzucić do zupy. Gotować 10 minut.
4. Z zupy wyjąć łodygi majeranku i skórę boczku. Zupę przecedzić. Ziemniaki, boczek i niedogotowane jarzyny zemleć za pomocą maszynki do mięsa ze średniej wielkości sitkiem.
5. Zmieloną masę połączyć z odcedzoną zupą, wymieszać ze śmietanką,zmiksować, stale mieszając. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Posypać listkami majeranku.
6. Podawać z grzankami z pokrojonej w kostkę bułki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz