środa, 24 października 2012

Kuchnia angielska 3

Serowe scones

Bułeczki - wiatraczki z serem
 
  • 250 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 30 g masła, schłodzonego i pokrojonego
  • 185 ml mleka
  •  
     
Nadzienie:
  • 40 g sera koziego w ruloniku, pokrojonego na kawałeczki
  • 40 g tartego Parmezanu
  • 40 g tartego sera żółtego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku

Przygotowanie :
 
  1. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masło i palcami rozcierać je z mąką, aż powstanie kruszonka przypominająca okruchy chleba. Dodać mleko i za pomocą noża kroić i mieszać ciasto łącząc składniki.
  2. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i obsypanym w mące wałkiem rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 20 x 25 cm. Posypać serem kozim, następnie Parmezanem i serem żółtym, a na koniec natką pietruszki i tymiankiem.
  3. Zaczynając od dłuższego boku zwinąć ciasto w rulonik. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć je na przygotowanej blasze w 2 cm odstępach. Piec przez 12 minut lub do czasu aż będą złociste i w środku upieczone. Wyłożyć na metalową siatkę i podawać gorące lub ciepłe.
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz