piątek, 9 listopada 2012

Kuchnia holenderska 5

Kibbeling snack
 
 
SKŁADNIKI:
  • 300 g fileta z dorsza
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżek mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki suszonej pietruszki
  • ok 50ml jasnego piwa
  • olej ok 1 litr
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
 
Dorsza kroimy w niewielkie kawałki. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, pietruszkę i proszek do pieczenia, wbijamy jajka i wlewamy 50ml piwa. Zaczynamy ugniatać ciasto stopniowo dodając mleka. Musimy uzyskać konsystencję wilgotną, ale nie lejącą. Doprawiamy solą i pieprzem i odkładamy ciasto na ok 10minut. W między czasie rozgrzewamy olej do 180 C we frytownicy lub w głębokim naczyniu. Kawałki dorsza dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy w rozgrzanym oleju jak frytki ok 5 minut. W Holandii spożywa się kibbelingi maczane w sosie czosnkowym. Można użyć jako dodatek do frytek, sałatki ziemniaczanej lub ziemniaków purre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz