Potrawy wegetariańskie

Bakłażan - łatwy, dobry i smaczny
 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 dużego bakłażanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
  • 110 g (1 szkl.) bułki tartej
  • 1 posiekany pomidor
  • 25 g (3/4 szkl.) tartego parmezanu
  • 60 ml (3/4 szkl.) sosu sałatkowego włoskiego
 




Metoda przygotowania:


 
Bruschetta z dwóch rodzajów pomidorów
 

Składniki:

  • 6 posiekanych pomidorów śliwkowych
  • 55 g (1/2 szkl.) suszonch pomidorów w oleju
  • 3 ząbki rozdrobnionego czosnku
  • 60 ml (3/4 szkl.) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 10 g liści świeżej bazylii
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 bagietka
  • 220 g tartego sera mozzarella
 

Metoda przygotowania

5. Podpiec przez 5 minut, aż ser się roztopi.
 
 
 
Ekspresowe marynowane warzywa
 

Składniki:

  • 140 g różyczek brokułów
  • 150 g różyczek kalafiora
  • 1 zielona papryka, pokrojona na 2 cm kawałki
  • 1 ogórek - obrany, oczyszczony z pestek i drobno pokrojony
  • 1 grubo pokrojona marchewka
  • 1/4 szklanki włoskiego sosu sałatkowego
 

Metoda przygotowania:


 
 
Faszerowana cukinia

Składniki:

  • 700 g cukinii, przekroić na pół
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej
  • 55 g startego żółtego sera (np. cheddar)
  • 3/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 jajka, rozbełtane
  • 2 łyżki masła, pokrojonego w kostkę 

Metoda przygotowania:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz