niedziela, 21 października 2012

Kuchnia włoska 11

Pollo alla cacciatora, czyli kurczak po myśliwsku, to łatwe do przyrządzenia, jednogarnkowe danie. Charakteru dodają mu kolorowe oliwki, jak również igiełki rozmarynu, dzięki któremu kurczak nabiera ciekawego, lekko żywicznego smaku i aromatu. Ponieważ danie niemalże "robi się samo", jest idealne dla tych z nas, których doba powinna trwać co najmniej 30 godzin :)


Pollo alla cacciatora
( Kurczak po myśliwsku )

  • podzielony na części kurczak lub kawałki kurczaka, np. udka, podudzia, skrzydełka - ok. 1kg
  • puszka pomidorów
  • po 10 sztuk oliwek czarnych i zielonych
  • 150 gramów pancetty (wędzonego boczku)
  •  2 liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • oliwa z oliwek
  • odrobina mąki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • szklanka białego wytrawnego wina
 
Wykonanie:
1. Umyj i osusz kurczaka. Oprósz solą i pieprzem, przełóż do miski. Dodaj listki laurowe, rozmaryn oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Zalej winem, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
2. Wyjmij kurczaka z marynaty, osusz i oprósz mąką. W rondlu lub brytfannie (najlepiej użyć naczynia, które możemy następnie wstawić do nagrzanego piekarnika) rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka z każdej strony na złoty kolor.
3. Dodaj pokrojoną w kostkę pancettę, pomidory z puszki oraz oliwki. Wlej pozostałą marynatę.
4. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz