środa, 31 października 2012

Kuchnia japońska 6

Japoński Omlet Omurice
 
 
SKŁADNIKI :

Farsz:
 
  • 130 g uda kurczaka bez kości pokrojone w kostkę
  • ¼ Cebuli pokrojone w kostkę (70g)
  • 4 pieczarki pokrojone w plasterki (50g)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 30 g mrożonego zielonego groszku lub 1 papryka
 
Omlet:
 
  • 4 jajka (po 2 jajka na 1 omlet)
  • 2 łyżeczki śmietany kremówki
  • 200 g pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę
  • ½ kostki rosołowej
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 liść laurowy
  • oliwa z oliwek
  • 280 g ryżu gotowanego na parze (można ugotować w garnku tylko tak, żeby wody nie było za dużo)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Udka posolić i popieprzyć. Zielony groszek przelać wrzątkiem, posolić i wymieszać. Jajka wbić do miski i roztrzepać, dodać śmietankę, posolić i popieprzyć.

2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na olej czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć, po czym dodać pieczarki, białe wino, pomidory z puszki i kostkę rosołową, liść laurowy, zielony groszek podgrzewać kilka minut, aż nadzienie się zredukuje. Doprawić, dodać ryż, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na bok.

3. Roztrzepane jajka wylać na rozgrzaną patelnię, zamieszać i poczekać, aż jajka się zetną, na środek omleta nałożyć farsz, po czym zagiąć dwa równoległe boki do środka (tak żeby przykryć nimi farsz – omlet nie musi być całkiem zamknięty) przyłożyć talerz na patelnię po czym obrócić ją zarazem z talerzem, tak żeby przyłożyć omlet na talerz, podawać z sałatką i ketchupem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz