wtorek, 23 października 2012

Kuchnia włoska 20

Filetto al forno con mozzarella, pomodoro e olive
( Polędwiczki zapiekane z mozzarellą, pomidorem i oliwkami )
 
  • 1 polędwiczka wieprzowa średniej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1/2 kulki mozarelli
  • pomidor
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka liści bazylii
  • łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
 
1. Czosnek zmiażdżyć lub drobno posiekać, połączyć z solą i ziołami prowansalskimi. Polędwiczkę wieprzową umyć, oczyścić. Natrzeć czosnkiem z ziołami, odstawić w chłodne miejsce na ok. 60 minut.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
3. Na patelni rozgrzać oliwę. Wyłożyć mięso i obsmażyć z każdej strony na złoto. Zdjąć z patelni i pokroić na 3-4 cm kawałki.
4. Kawałki mięsa ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdym położyć listek bazylii, plasterek pomidora, kawałek mozzarelli oraz czarną oliwkę. Można spiąć wykałaczką.
5. Polędwiczki wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut bez przykrycia. Przed podaniem można skropić sokiem z cytryny.

Do przygotowania można użyć zarówno świeżych pomidorów jak i pomidorów suszonych, których smak będzie doskonale pasował do polędwiczek. Idealne do polędwiczek będą również
opiekane ziemniaczki, zielona fasolka szparagowa, czy też mieszanka sałat z dressingiem z oliwy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz