środa, 31 października 2012

Kuchnia japońska 8

Japońskie Mięsne Rolki
 
 
SKŁADNIKI:
 
  • 300 g mięsa wieprzowego, pokrojonego w cienkie plastry1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
  • 1 papryka, pokrojona w cienkie słupki
  • 1 seler, pokrojony w cienkie słupki
  • 2 łyżki - jasny sos sojowy
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 1/2 półwytrawnego sherry (opcjonalnie czerwone wino
  • mąka pszenna do posypania mięsa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Na plastry mięsa wieprzowego, układamy marchewkę pokrojoną w słupki, seler pokrojony w słupki oraz czerwoną paprykę, również pokrojoną w słupki. Po czym, całość zwijamy w rolkę. Gotową rolkę oprószamy mąką pszenną. Czynność tą powtarzamy z pozostałym mięsem i farszem.

2. W płaskiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy mięsne rolki (łączeniem do dołu)
. Co jakiś czas mięsne rolki obracamy, i smażymy do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.

3. Kiedy rolki będą usmażone, przekładamy je na talerz. Patelnie czyścimy z tłuszczu. Na tej samej patelni układamy roki, które zalewamy 2 łyżkami jasnego sosu sojowego oraz 2 1/2 łyżkami półwytrawnego sherry. Całość dusimy pod przykryciem, aż do wyparowania płynu. Po kilku minutach mięsne rolki po japońsku są gotowe do podania.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz