sobota, 27 października 2012

Kuchnia francuska 6

Najlepsze ratatouille
 
 
  • 150 g cebuli, drobno posiekanej
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 300 g bakłażana, pokrojonego w kostkę
  • 300 g cukinii, pokrojonej w plastry
  • 300 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 do 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól morska
  • 1 łodyżka rozmarynu, drobno posiekana
  • 1 łodyżka tymianku, drobno posiekana
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku


     
    1. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Wyjąć cebulę z patelni i odstawić. Krótko przesmażyć warzywa (z wyjątkiem pomidorów) po jednym na raz na oliwie na średnim ogniu, na tej samej patelni, aż warzywa będą lekko przyrumienione. Wyjąć z patelni i odsączyć na sicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz