Zupy

Barszcz czerwony

  • 1 kg buraków
  • włoszczyzna
  • 10 suszonych grzybów
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
 czas przygotowania 1 godz.
Grzyby ugotować, wyjąć. W tym samym wywarze ugotować włoszczyznę. Następnie wszystko ostudzić. Grzyby i włoszczyznę umyć. Oddzielnie ugotować pokrojone buraki. Dodać sól i sok z cytryny, odcedzić. Później połączyć wywary i przyprawić. Podawać z dodatkiem jajka lub uszek z grzybami.


Barszcz ukraiński

  • 2 buraki
  • 15 dag. warzyw mieszanych ( marchew, seler, pietruszka )
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory świeże lub 15 dag. mrożonych
  • 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki z koperkiem
  • sok cytrynowy lub zaprawa cytrynowa
  • sól
czas przygotowania 50 min.
Warzywa mieszane i buraki umyć, oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, razem z warzywami włożyć do garnka z wrzącą wodą i ugotować pod przykryciem do miękkości. Pomidory umyć. Mrożone od razu obrać, świeże sparzyć wrzącą wodą i dopiero ściągnąć z nich skórkę. Pokroić pomidory w cienkie cząstki, kostkę lub półkrążki, dodać do ugotowanej zupy razem z posiekaną zieleniną. Przyprawić do smaku solą i ewentualnie sokiem cytrynowym. Podawać od razu, traktując ją jako danie warzywne. Może ono stanowić kolację, jeśli do porcji zupy wkroimy jajko na twardo lub nieco gotowanego, duszonego czy pieczonego mięsa. Barszcz bez tych dodatków podaje się na obiad.


Barszcz zabielany śmietaną

  • 50 dag buraków ćwikłowych
  • 3 dag mąki
  • 25 dag kości
  • sól
  • 25 dag włoszczyzny 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz