poniedziałek, 22 października 2012

Kuchnia polska 5

Grochówka z kiełbasą

 
  • 20 dag grochu suchego
  • 20 dag kiełbasy
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • ząbek czosnku
  • majeranek, sól, pieprz

Groch przebrać, opłukać. Zalać 2 szkl. bulionu. Zagotować, odstawić na 2 h. Do grochu dodać 3 szkl. bulionu (1 szkl. bulionu zostawić) i wszystko razem ugotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do zupy pod koniec gotowania. Kiełbasę pokroić w paseczki. Wrzucić do zupy. Boczek drobno pokroić, stopić na łyżce oleju. Skwarki przełożyć do zupy. Cebulę obrać, umyć posiekać. Podsmażyć na oleju. Przełożyć do zupy. Dodać majeranek. Z oleju i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem. Zagotować z zupą. Doprawić pieprzem i roztartym z solą czosnkiem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz