niedziela, 21 października 2012

Kuchnia polska 2

Gulasz wieprzowy

  • 1 kg mięsa bez kości
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


Umyte mięso pokroić w kostkę, posypać solą i mąką. Na patelni rozgrzać smalec i na gorącym tłuszczu smażyć mięso ze wszystkich stron aż do zrumienienia. Łyżką cedzakową przełożyć mięso do rondla. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i posiekaną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Połączyć w rondlu z mięsem, skropić wodą i na małym ogniu dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przyprawy i ewentualnie małą ilość zimnej wody wymieszanej z łyżeczką mąki. Zagotować, doprawić. Podawać z kaszą gryczaną, makaronem, ziemniakami i surówkami.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz