Sosy

Pomidorowy
  • 3 dag. masła
  • 3 łyżeczki mąki
  • 1 szklanka rosołu lub wody
  • 30 dag. świeżych pomidorów lub 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek śmietany
  • 3-4 łyżki mleka słodkiego
  • sól
  • cukier
czas przygotowania 30 min.
W rondelku rozetrzeć masło z mąką, rozprowadzić gorącym rosołem lub wodą, połączyć z przecierem ze świeżych pomidorów lub z koncentratem rozprowadzonym 1-2 łyżkami wody i, mieszając bez przerwy zagotować. Na końcu połączyć ze śmietaną i mlekiem, dodać do smaku sól i cukier. Jeśli sos jest za gęsty, dodać trochę wody. 
Uwaga. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je rozgotować w bardzo małej ilości wody. Sos podajemy do makaronów, kasz na sypko, ryżu, kotletów, ryb itp.


Pikantny sos pomidorowy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • puszka (850ml.) pomidorów (bez skórki) w zalewie 
  • biały pieprz
  • odrobina cukru
  • odrobina sambal oelek lub pieprzu cayenne
  • sól
czas przygotowania 25 min.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Rozgrzać w garnku olej, podsmażyć przygotowane warzywa. Dodać odcedzone, pokrojone na kawałki pomidory ( zalewę wykorzystać do innych celów ), dusić na średnim ogniu 10-15 min. aż sos zgęstnieje. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem, cukrem oraz odrobiną sambal oelek lub pieprzem cayenne.

   
Pomidorowo cebulowy

  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 5g mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki nasion żółtej gorczycy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli jodowanej
  • 500g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego " instant"
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
czas przygotowania 50 min.
   Obrać cebulę, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Cebula powinna być miękka. Kminek, gorczycę, miód i sól dodać do cebuli. wszystkie składniki dobrze wymieszać. Umyć pomidory, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Usunąć zielone nasady łodyg. Pomidory dusić w rondlu tak długo, aż się rozpadną.
Do pomidorów dodać wywar warzywny, trochę pieprzu i gałkę muszkatołową. Wszystko dobrze wymieszać. Zmiksować pomidory, a następnie przetrzeć przez sito. Do pomidorów dodać masę cebulową i dobrze wymieszać. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć. Listki oskubać z łodyg, drobno posiekać i dodać do schłodzonego sosu. Sos podajemy do gotowanej lub duszonej ryby, mięsa pieczonego w piekarniku lub na grillu, fondue z mięsa.
  

Pomidorowo-pieprzowy

  • 1 mała cebula
  • mały strąk zielonej papryki
  • 500g dojrzałych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • około 40 ziaren zielonego pieprzu z zalewy
  • 1 łyżeczka zielonego sosu tabasco
czas przygotowania 50 min.
Obrać cebulę i drobno posiekać. Strąki papryki umyć, osuszyć na ściereczce, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Umyć pomidory, osuszyć, usunąć zielone nasady łodyg i pokroić w kostkę. pokrojoną cebulę i paprykę włożyć do rondla i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać  i gotować tak długo, aż zmiękną. Zmiksować pomidory, a następnie przetrzeć przez sito. Posiekać drobno ziarna zielonego pieprzu. Tabasco i pieprz wymieszać z sosem. Doskonały do pieczonych kiełbasek, mięsa pieczonego w piekarniku lub na grillu, fondue z mięsa.


Paprykowy

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500g czerwonych lub żółtych strąków papryki
  • około 200 ml. wywaru z warzyw
  • 3 duże gałązki tymianku 
  • sól jodowana
  • słodka papryka w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
czas przygotowania 50 min.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Umyć strąki papryki, starannie osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozgrzać w rondlu oliwę. Cebulę, czosnek i paprykę krótko podsmażyć. Podlać wywarem z warzyw, dodać tymianek, przykryć rondel i dusić warzywa na średnim ogniu tak długo, aż papryka będzie bardzo miękka. Wyjąć gałązki tymianku. Warzywa zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito. Przyprawić sos do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. W razie potrzeby rozcieńczyć wywarem z warzyw. Gotowy schłodzony sos podawać na stół. Świetny do ryby duszonej lub z grilla, kurczaka z grilla, gotowanych lub duszonych warzyw, makaronu - wtedy sos podajemy na gorąco.


Pomidorowo - warzywny  do spaghetti

  • 40 dag. mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchwie
  • 1/4 selera
  • 2 pietruszki 
  • 6 pomidorów
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • papryka
  • 6 łyżek oleju
  • 3/4 szklanki białego wina
czas przygotowania 1 godz. 

Cebulę, czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę oczyścić, dokładnie umyć, rozdrobnić (cebulę i czosnek drobno pokroić, pozostałe zetrzeć na tarce z dużymi otworami ), podsmażyć na oleju, by się lekko zrumieniły, wyjąć, osączyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na rumiano mielone mięso, rozdzielając je widelcem. Dodać podsmażone warzywa, wlać wino i dusić razem 15 min. Pomidory umyć, obrać ze skórki ( w tym celu trzeba je sparzyć ), pokroić dodać do sosu i dalej dusić, aż wszystko będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz