Sałatki

                            Alzacka sałatka z buraków
 
  • 400g buraków
  • 100g serdelków
  • 1 cebula dymka
  • 4 łyżki posiekanych ziół :majeranku, kminku, czosnku, goździków


sos vinegret z musztardą :

  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżka musztardy

                                                                                                                       czas przygotowania 2 godz.

Małe buraki jednakowej wielkości wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, zalać zimna wodą, ugotować pod przykryciem. Gdy będą miękkie, odcedzić i jeszcze ciepłe obrać ze skórki.
Ostudzić, pokroić na plasterki. Z serdelków zdjąć skórkę. Posiekać na plasterki. Cebulkę obrać, umyć, posiekać. Zioła umyć, drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie musztardę z solą i pieprzem, dodać sok cytrynowy, stale mieszając, dolać oliwę. Buraki wymieszać z posiekaną cebulą, zalać sosem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone serdelki, wymieszać, posypać ziołami.



 

                               Angielska sałatka coleslaw
 
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżka soku cytrynowego

 Sos:

  • 150g majionezu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

                                                                                                                      czas przygotowania 30 min.


Wszystkie jarzyny umyć pod bieżącą wodą. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę i cebulę obrać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Kapustę i marchewkę poszatkować na cieniutkie paseczki długości 4 mm. Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a cebulę drobno posiekać. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko posolić, skropić sokiem cytrynowym. Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietaną. Dodać sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć. Tak przygotowanym sosem zalać jarzyny i wstawić na
1 godz.  do lodówki.


                                Aromatyczna surówka

  • 4 szklanki poszatkowanej kapusty (może być 2 białej i 2 czerwonej)
  • 1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
  • 1/4 szklanki posiekanego selera
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli

 Sos :

 
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • sól, pieprz

                                                                                                                      czas przygotowania 15 min.


Zmieszać razem kapustę, paprykę, seler i cebulę. Osobno połączyć wszystkie składniki sosu. Przykryć, dobrze wstrząsnąć. Dodać do surówki i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godz. przed podaniem.
 


                            Sałatka z awokado i pomidorem
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • sól, pieprz

                                                                                                                      czas przygotowania 10 min.


Przekroić na pół awokado ze skórką. Wyciągnąć pestkę. Każdą połówkę awokado ułożyć na desce i pokroić ją wzdłuż na cztery części. Ściągnąć pasemka skórki. Na talerzu na liściach zielonej sałaty ułożyć cząstki awokado, a pomiędzy nie położyć tak samo pokrojonego pomidora. Posolić i dodać pieprz. Dookoła talerza można ułożyć pokrojony w plasterki ogórek, żeby otoczył cały talerz.
 


                               Bengalski chutney jabłkowy

  • 16 dużych kwaskowatych jabłek
  • 50g świeżego imbiru lub 2 łyżeczki sproszkowanego
  • 0,5l octu winnego
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 500g brązowego cukru
  • 50g gorczycy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka chilli
  • 200g rodzynek
  • 50g siekanych migdałów

                                                                       czas przygotowania 1 godz. 10 min.


Posiekać imbir, cebulę i czosnek.  Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodawać imbir, cebulę i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Gotować bez przykrycia 
20 min., mieszając często drewnianą łyżka. Po ostudzeniu przełożyć do słoików.


                                            Biała sałatka

 
  • 2 białe rzodkwie
  • 2 jabłka
  • 10 dag truskawek

Sos :

 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier
  • szczypta imbiru

                                                                                                                      czas przygotowania 15 min.


Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać. Sporządzić sos : śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz