niedziela, 21 października 2012

Kuchnia włoska 9

Lasagne z kurczakiem i warzywami to lekka i smaczna alternatywa dla tradycyjnej lasagne alla bolognese. Dzięki dużej ilości kolorowych warzyw wygląda bardzo efektownie - jest świetną propozycją na niedzielny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi.


Lasagne con pollo e verdure
( Lasagne z kurczakiem i warzywami )

  • podwójna pierś z kurczaka
  • mała cukinia
  • średnia cebula
  • dwie papryki (żółta i czerwona)
  • różyczki z małego brokuła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kulka mozzarelli (125 gramów)
  • ok. 350 gramów płatów makaronu lasagne

Sos pomidorowy:
  • puszka pomidorów pelati
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • świeżo mielony pieprz, sól
 
Beszamel:
  • 50g masła
  • 200ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej 

Wykonanie:
1. Warzywa i kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka wraz z posiekaną cebulą. Po ok. 5 minutach dodać pozostałe warzywa, dusić pod przykryciem podlane niewielką ilością wody.

2. Za pomocą blendera przygotować sos pomidorowy - zmiksować pomidory z puszki z ząbkiem czosnku i ziołami, doprawić do smaku pieprzem i solą.

3. 4/5 sosu pomidorowego wlać do duszących się warzyw, pozostałą część zachować.

4. W rondlu przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć. Wlać mleko i energicznie mieszać, aż sos stanie się gęsty. Doprawić do smaku.

5. Na dno formy do pieczenia wylać niewielką ilość beszamelu. Ułożyć płaty makaronu, przykryć warstwą warzyw z kurczakiem. Posypać porwaną na drobne kawałki mozzarellą, polać odrobiną beszamelu i przykryć płatami makaronu.

6. Czynność powtarzać, aż zapełnimy całą formę. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty makaronu polane pozostałym sosem pomidorowym, beszamelem oraz posypane mozzarellą.

7. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz