Dipy

Arabski


  • 25 dag fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 zmielone goździki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po 3 świeże gałązki tymianku i pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz
 Czas przygotowania 2 + 12 godz.

Zalać fasolę zimną woda (powinna sięgać ponad poziom nasion) na 12 godz. Zmienić wodę, dodać przekrojoną cebulę, zieleninę i liście laurowe, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować około 1,5 godz. w garnku częściowo odkrytym. Pod koniec gotowania posolić. Przecedzić przez durszlak, wywar zostawić. Fasolę zmiksować. Rozgrzać olej sezamowy, przełożyć do niego fasolowe puree. Dodać sok z cytryny, goździki, roztarty czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dolać wywaru według uznaniu. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Podawać na zimno.


Meksykański z awokado

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 3 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki kolędry
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  •  1 cytryna
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
Czas przygotowania 20 min.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, posiekać. Cebulę obrać i też posiekać. Awokado przeciąć wzdłuż, usunąć pestkę, ściągnąć skórę. Miąższ pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie rozdrobnić widelcem. Do masy dodać pozostałe składniki, wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać np. z tortillą.


Meksykański z kurczaka

  • 30 dag. ugotowanego (lub upieczonego) kurczaka
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • kieliszek wódki
  • 1,5 szklanki majonezu
  • l
  • pieprz
Czas przygotowania 20 min.
  
Kurczaka bez skurki drobno pokroić, dodać roztarty z solą czosnek i zmiksować wraz z pozostałymi składnikami. Gęsty krem schłodzić.

Szynkowy
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny  
  • 1 łyżka koniaku
  • 20 dag chudej wędzonej szynki
  • l, pieprz 
Czas przygotowania 20 min.
Szynkę przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać. Jogurt dokładnie wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, koniakiem, solą i pieprzem, i na końcu z szynką, schłodzić.


Niebieski

  • 20 dag sera roquefort lub rokpol
  • 10 dag sera gorgonzola
  • 2 szklanki gęstego jogurtu
  • 4 szalotki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
Czas przygotowania 15 min.
Zmiksować sery. Wlać jogurt i dalej miksować, aż do otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Dodać po kropli soku z cytryny i przyprawy, wrzucić posiekane (razem ze szczypiorkiem) szalotki.


Ananasowy
  • 20 dag tofu
  • 1/2 szklanki soku ananasowego
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyzeczki skórki otartej z cytryny
  • sól
  • pieprz biały
  • pieprz cayenne
Czas przygotowania 20 min.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i mocno schłodzić. 


Bananowy
  • 3 banany
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • curry
  • pieprz cayenne
czas przygotowania 20 min.
 
Obrane banany zmiksować z miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem cayenne, curry, jogurtem i śmietanką. Na koniec dodać natkę pietruszki i przed podaniem dokładnie wymieszać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz