piątek, 26 października 2012

Kuchnia rosyjska 8

Wareniki (pierogi po rosyjsku)


  • 500 g ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 250 g pieczarek, posiekanych
  • sól i pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana do dekoracji
  • świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować.
  2. W misce mąkę wymieszać z solą. W kubeczku śmietanę wymieszać z sodą.
  3. Do mąki dodać wodę, a następnie śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut.
  4. Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć.
  5. Ugotowane ziemniaki utłuc. Dodać sól i pieprz oraz pieczarki, wymieszać.
  6. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o grubości 3-4 cm. Każdy wałek pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm.
  7. Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć na kółko. Na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i zlepiać boki.
  8. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać wareniki i gotować przez około 3 minuty.
  9. Podawać z kwaśną śmietaną, posypane ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz