sobota, 27 października 2012

Kuchnia francuska

Filet Mignon
 
 
  • polędwica wołowa ok. 250g
  • czarny pieprz grubo zmielony (najlepiej młotkowany)






Przygotowanie:


  • Z polędwicy wykroić dwa steki o średnicy około 7 cm i wysokości ok 5 - 6 cm. Mięso doprowadzić do temperatury pokojowej. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  • Filety obtoczyć z góry i z dołu w miejscach przekrojenia w grubej warstwie pieprzu (pieprz dodatkowo ugnieść palcami).
  • Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na średnio - wysokim ogniu (bez tłuszczu) obsmażyć steki TYLKO z góry i z dołu (od strony pieprzu) po 3 minuty z każdej strony.
  • Po obsmażeniu steki włożyć do rozgrzanego piekarnika (przydaje się patelnia, którą można również wkładać do piekarnika - jeśli nie mamy takiej patelni steki należy szybko przełożyć do małej formy). Piec przez 7 minut (bez obracania).
  • Steki wyjąć z piekarnika i przykryć folią aluminiową. Zostawić na 5 minut (nie mniej) aby mięso odpoczęło. Podawać z solą, masłem oraz innymi ulubionymi dodatkami.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz