piątek, 26 października 2012

Kuchnia meksykańska 10

Empanadas z kurczakiem
 
 
  • bulion drobiowy 500ml.
  • liść laurowy 1 szt.
  • pierś z kurczaka 3 szt.
  • oliwa 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • oliwki zielone 40g
  • ciasto kruche 5 arkuszy
  • jajka 1 szt.
 
 
Kurczaka dotować przez około dziesięć minut w wrzącym bulionie z listkiem laurowym. Po ugotowaniu ostudzić kurczaka i pokroić w kostkę, z wywaru pozostawić szklankę. Cebulę pokroić i usmażyć na rozgrzanej patelni razem z czosnkiem i kminkiem. Następnie dodaj szklankę bulionu, rodzynki , doprowadź do wrzenia a następnie zmniejsz płomień i podgotowuj aż wywar wyparuje. Kolejno dodaj kurczaka i drobno pokrojone oliwki. Z kruchego ciasta wyciąć kółka jak na pierogi, wypełnić nadzieniem, zlepić i piec w piekarniku na blaszce z tłuszczem w temperaturze 200 stopni 25 minut.             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz