czwartek, 25 października 2012

Kuchnia meksykańska 9

Enchiladas z cieciorką
 
 
 
  • oliwa 1 łyżka
  • ser cheddar 15 dag.
  • czosnek 1 ząbek
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • papryka chili mielona 1/2 łyżeczki
  • kminek 1 łyżeczka
  • puree pomidorowe 400g
  • cieciorka 300g
  • kolendra według uznania
  • tortilla kukurydziana 8 szt.
  • cebula czerwona 1 szt.
  • pomidor 1 szt.
  • awokado 1 szt.
  • sałata lodowa 1/2 sztuki
 
Cebule białą kroimy i razem ze zmiażdżonym czosnkiem smażymy na patelni , kolejno dokładamy puree, paprykę, gdy całość zacznie wrzeć zmniejszmy płomień i dusimy jeszcze około 5 minut. Następnie dodajemy cieciorkę i kolendrę. Całość dusimy i mieszamy aż cieciorka będzie miękka. W tym samym czasie przygotowujemy tortille zgodnie z przepisem producenta. Masę wykładamy na tortille, dodajemy poszatkowaną czerwoną cebulę, starty ser, okrojony pomidor, poszatkowaną sałatę, awokado, kminek. Tortille zawijamy i podajemy w tej postaci.             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz