sobota, 27 października 2012

Kuchnia francuska 9

Cordon Bleu w sosie z białym winem
 
  • 6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
  • 6 plasterków szwajcarskiego sera żółtego
  • 6 plasterków szynki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 6 łyżek masła
  • 1/2 szklanki (120 ml) wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku (lub vegety)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka (325 ml) tłustej śmietany do sosów
1. Rozbić filety z kurczaka tłuczkiem jeśli są zbyt grube. Na każdym filecie ułożyć po plasterku szynki i sera, zostawiając margines od brzegu ok. 1 cm. Zawinąć jak rolady i zabezpieczyć wykałaczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz