wtorek, 30 października 2012

kuchnia indyjska 5

Kurczak Jalfrezi
 
 
Jalfrezi to potrawa z rodziny curry, jednak w tym wypadku kurczaka oraz warzywa smażymy razem z czosnkiem, imbirem, cebulą oraz innymi przyprawami do momentu, kiedy powstanie gęsty sos. Naprawdę rewelacyjna potrawa, sos jest aromatyczny o nietypowym smaku.
 
SKŁADNIKI :
  • 675 g piersi z kurczaka, na drobne kawałki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula, posiekana drobno
  • 1 czerwona papryka, pokrojona
  • 1 zielona papryka, pokrojona
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2,5 cm kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 400g pomidorów z puszki, pokrojonych
  • 2 łyżki świeżej kolendry, drobno pokrojonej
  • sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W dużym garnku podgrzewamy olej na którym smażymy nasiona kminu do momentu, aż zaczną strzelać. Następnie dodajemy cebulę oraz dwa rodzaje papryki, smażymy około 5-6 minut.

2. Po chwili dodajemy czosnek oraz imbir, po czym smażymy jeszcze około 2 minuty.

3. Po 2 minutach dodajemy zmieloną kolendrę, chili, zmielony kmin, garam masalę, kurkumę oraz sól do smaku, całość smażymy chwilę.

4. Dodajemy wcześniej pokrojonego kurczaka oraz posiekaną kolendrę. Całość smażymy około 5 minut.

5. Na koniec dodajemy jeszcze pomidory i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Całość zdobimy świeżą kolendrą, podajemy z ugotowanym ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz