poniedziałek, 29 października 2012

Kuchnia niemiecka 3

Tort cappuccino   
 
 
 
Biskuit:
  • 200 g gorzkiej czekolady (70 – 72 % kakao)
  • 175 g masla
  • 4 jaja
  • 125 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 125 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 25 g proszku instant-cappuccino
 
Masa I:
  • 10 g proszku instant-cappuccino
  • 150 ml goracej wody
  • 200 g gorzkiej czekolady (70 – 72 % kakao)

Masa II:
  • 500 g mascarpone
  • 70 g cukru
  • 250 g twarogu (chudy)

Polewa:
  • 200 g smietany 30%
  • 200 g gorzkiej kuwertury
 

Sposób przygotowania:

1. Na ciasto polamac czekolade na czastki, razem z maslem roztopic pod wplywem b. niskiej temperatury ciagle mieszajac, ostudzic.
2. Nagrzac piekarnik. 180°C
3. Jaja ubijac mikserem 1 minute na najwyzszych obrotach. Cukier wymieszac z cukrem waniliowym i szczypta soli, w ciagu 1 min. wsypywac i ubijac jeszcze dalsze 2 min.
4. Make wymieszac z proszkiem cappuccino, polowe dodac do masy jajecznej i krótko miksowac na najnizszym poziomie. Reszte mieszanki macznej w podobny sposób polaczyc. Powoli i ostroznie dodac mase czekoladowo-maslowa. Ciasto wlac do okraglej formy (srednica 26 cm, wysmarowana tluszczem). Forme z ciaste w stawic do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec 30 – 35 min.
5. Ciasto wyjac z formy, przekroic.
6. Na mase I proszek cappuccino wymieszac z garaca woda. Czekolade pociac i dodac, ciagle mieszajac stopic az powstanie masa. Na czesc ciasta wylozyc i posmarowac czekoladowa mase I i nalozyc 2 czesc ciasta.
7. Na mase II wlozyc do miski mascarpone i cukier wymieszac na gladka mase mikserem. Krótko wmieszac twaróg. Masa II wysmarowac na zewnatrz tort i jego scianki.
8. Na polewe podgrzac smietane w garnku. Garnek zdjac z kuchenki. Kuwerture pociac i stopic ciagle mieszajac w smietanie. Polewe przestudzic (ale nie calkowicie ostudzic!)

9. Mase wylac na zimny tort i rozprowadzic lyzka. Ochlodzic.
10. Mozna ciasto polac likierem kawowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz