środa, 31 października 2012

Kuchnia japońska 4

Polędwiczki W Cieście Tempura
 
SKŁADNIKI :
  • 150 g mąka tempura
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • 1 łyżka grzybowego
  • sosu sojowego1 łyżka sosu barbecue bulgogi


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Polędwicę wieprzową kroimy na nieduże kawałki. Mięso w misce polewamy sosem barbecue oraz 1 łyżką grzybowego sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na jakiś czas do lodówki.

2.
Do 150 gram mąki tempury dodajemy 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz stopniowo dolewamy wodę wyrabiając, tak aby powstała masa była trochę gęściejsza niż ciasto naleśnikowe.

3. Zamarynowane polędwiczki zanurzamy w cieście z tempury, smażymy na głębokim tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Polędwiczki muszą być chrupkie. Usmażone polędwiczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i podajemy z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz