poniedziałek, 29 października 2012

Kuchnia chińska 7

Wieprzowina W Sosie Słodko – Kwaśnym
 
 


SKŁADNIKI :

  • 400 g wieprzowiny, pokrojonej w paski
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula, pokrojona w paseczki
  • 1/2 pomidora, obranego i drobno pokrojonego bez pestek
  • 2 plastry ananasa, pokrojone w paski
  • 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 ogórek konserwowy, pokrojony w paski
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojonego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 4 łyżki soku z ananasa
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki - sambal oelek
  • 1 łyżka białego cukru
  • sól i czarny pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do miski wlewamy szklankę bulionu drobiowego, 4 łyżki soku z ananasa, 3 łyżki białego octu winnego, łyżkę cukru, sos sambal oelek oraz 1/2 drobno pokrojonego pomidora. Całość mieszamy, po czym odstawiamy na bok.

2.
W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 400 gram wołowiny pokrojonej w plasterki oraz 2 ząbki czosnku, całość mieszamy. Po 2 minutach, gdy wieprzowina jest podsmażona, przekładamy ją na osobny talerz.

3.
Do patelni wok wrzucamy ogórka konserwowego, zieloną oraz czerwoną paprykę, cebulkę oraz ananasa. Smażymy około 3 minuty, następnie dodajemy podsmażoną wcześniej wieprzowinę, całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Po chwili, dosypujemy delikatnie skrobię kukurydzianą, cały czas mieszając. Na koniec całość doprawiamy pieprzem oraz solą.
Chińskie danie gotowe, można podawać z ryżem jaśminowym. Smacznego :)
 
 
      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz