niedziela, 28 października 2012

Kuchnia niemiecka

Rulony śledziowe   
 
 

Składniki:

  • 8 śledzi (matiesy)
  • 1/8 l śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki świeco utartego chrzanu
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka zielonego pieprzu
  • 200 g smażonych borówek
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • ogórek marynowany
  • pęczek pietruszki, pęczek koperku
  • 175 g bardzo gęstej śmietany (creme fraiche)
  • 5 g kaparów
  • sok z 1/2 cytryny
  • jabłko
  • 200 g mango-chutney
  • 2 łyżeczki curry
  • główka sałaty
  • sól, pieprz
 

Sposób przygotowania:

1. Śledzie sprawić, podzielić na filety i namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie.
2. Przygotować cztery rodzaje farszu. Chrzanowo-śmietanowy: śmietanę ubić, dodać utarty chrzan i cukier do smaku. Borówkowy: pieprz utłuc i wymieszać z musztardą i borówkami.

Ziołowy: ogórek pokroić w drobną kostkę, pietruszkę i koperek posiekać. Wymieszać z creme fraiche i kaparami. Doprawić solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i cukrem.
Curry: obrane i grubo utarte jabłko wymieszać z mango-chutney i curry. Dodać sok cytrynowy do smaku.
3. Filety zrolować, wypełnić farszem i ułożyć na liściach sałaty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz