wtorek, 30 października 2012

Kuchnia indyjska 4

Raita
 
 
 
W południowej części Indii raita jest bardzo często spożywanym dodatkiem do potraw. Jej bazą jest jogurt oraz odpowiednie warzywne dodatki lub suszone owoce. W tym przepisie raita była dodatkiem do przepisu na curry z bakłażanów i pomidorów.

SKŁADNIKI :
 
  • 1 pomidor, drobno posiekany
  • 450 g zielonego ogórka, startego na grubszych oczkach
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 310 ml gęstego jogurtu
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżka kolendry, posiekanej




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. starty ogórek oraz drobno posiekany pomidor wymieszać z niewielką ilością soli oraz z gęstym jogurtem.

2. Na patelni podgrzać 1/2 łyżki oleju roślinnego, na który następnie wrzucamy 1 łyżeczkę nasion czarnej gorczycy. Patelnie przykrywamy i potrząsamy aby nasiona gorczycy zaczęły pękać. Podsmażoną gorczycą z olejem oblewamy jogurt i warzywa, posypujemy kolendrą i podajemy. Smacznego :)

     
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz