wtorek, 30 października 2012

Kuchnia koreańska - ciekawostka

Tajniki kuchni koreańskiej kryją się w starannie dobieranych smakach, pikantnych potrawach i przywiązaniu do tradycji. Jej wizytówką są kolorowe i pięknie przyozdobione dania. Jak w wielu kuchniach azjatyckich również i w koreańskiej da się zauważyć wpływy filozofii mówiącej o równowadze pomiędzy duszą a ciałem. Dlatego też w przepisach kuchni koreańskiej znajdziemy wiele dań zdrowych i nisko tłuszczowych.
Kultura Koreańska
Korea – kraina kontrastów
Korea jako państwo podzielone na dwa odrębne jednostki stało się symbolem kontrastów. Na północy biedny, komunistyczny kraj graniczy na południu z bogatą i dobrze rozwiniętą Koreą Południową. Rozłam ten można zauważyć również w sztuce kulinarnej. Wpływy różnorodności poglądów oraz religii są istotne dla Koreańczyków. W kuchni możemy zobaczyć inspirację konfucjonizmem, taoizmem oraz buddyzmem.

Podstawowe składniki

Podstawowymi składnikami obecnymi w kuchni koreańskiej są warzywa, ryż, mięso oraz ryby. Charakterystyczną cechą tych dań jest ich pikantność. Jednymi z charakterystycznych dodatków do potraw są tam doenjang, czyli pasta ze sfermentowanej soi oraz przedziwnego kimchi, który jest mieszaniną ogórków, rzodkwi oraz kapusty w zalewie z imbiru, chili oraz czosnku. Są one bardzo często używane przez mistrzów kuchni koreańskiej oraz spożywane niemal codziennie.

Koreańska Zupka
Etykieta przy stole

W Korei tradycyjnie na stół nie podaje się dań po kolei, tylko wszystkie na raz. Ich liczba zależy od wagi posiłku. Potrawy zazwyczaj podawane są w barwnych, małych miseczkach. Tradycja spożywania posiłków w gronie rodziny stała się dla Koreańczyków bardzo ważna. Starają się oni unikać jadania w biegu. Jeśli jednak im się to zdarza, nie mogą narzekać na brak ulicznych straganów ze świeżymi specjałami, przygotowywanymi na bieżąco. Charakterystyczne są jeon – pierożki z ośmiornicą. W Korei przy ulicznych budkach można spotkać wielu naprawdę cenionych szefów kuchni, którzy są przywiązani do tradycji i zasad kuchni narodowej.

Przyprawy

Podczas czytania tego artykułu na pewno wielu osobom nasunęło się pytanie skąd Koreańczycy biorą tą pikanterię w swoich daniach. Otóż nie jest to tak jak w Japonii słynne wasabi, a takie przyprawy jak żeń-szeń, czosnek, imbir, zielona cebula, ocet oraz sezam używane w dużych ilościach i szczodrze dodawane do potraw.

Kuchnia Koreańska
Kuchnia świątynna

Ciekawą odmianą kuchni koreańskiej jest kuchnia świątynna. Jest to pewien rodzaj kultury, która zakorzeniła się na dobre w koreańskich świątyniach buddyjskich. Tamtejsi mnisi uważają bowiem, że jedzenie powinno być celebracją oraz czymś, co ma mieć dobry wpływ na nasze ciało oraz duszę. Każde danie podawane jest osobno, a spożywane powoli. Wszystkie te zabiegi mają na celu oddanie czci osobom, które przyczyniły się do jego powstania. Kuchnia świątynna zawiera w sobie zasadę zachowania harmonii pomiędzy smakami. Pośród dań, którym w niektórych przypadkach przypisywane są nawet cudowne właściwości nie znajdziemy jednak mięsa oraz tak charakterystycznych dla kuchni koreańskiej potraw ostrych. Mnisi uważają bowiem, że mogłoby to zakłócić tak ważną dla nich harmonię. Według nich np. pasta ze sfermentowanej soi (doenjang) ma właściwości lecznicze, nie psuje się, nie traci smaku.

KimChi
Kimchi

Wspomniane już wcześniej kimchi jest symbolem kuchni koreańskiej. Przygotowywany przeważnie z kiszonej kapusty, czosnku, rzodkwi, papryczki chili oraz cebuli. Mistrzowie kuchni w Korei często dodają również krewetek bądź innych owoców morza. Kiedyś do przygotowywania tradycyjnego kimchi używało się specjalnych glinianych pojemników oraz przechowywało z dala od mieszkańców ze względu na charakterystyczny i niezbyt przyjemny zapach. W Korei kimchi podawane jest przeważnie jako przystawka.

Niewątpliwie Korea pozostaje państwem dosyć ciekawym, nie tylko ze względu na swoją historię gospodarczą i polityczną, ale także na kuchnię. Wyraziste smaki i aromatyczne potrawy zachęcają do skosztowania. Dodatkowo pięknie podane i przyozdobione potrawy kuszą nasze oko. Dziś niekiedy wzbudzająca kontrowersję, ale przy tym nie mniej smakowita i ciekawa, kuchnia koreańska pozostaje w gronie przygód kulinarnych godnych skosztowania.

Przepisy Kuchni Koreańskiej
Przepisy Kuchni Koreańskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz