czwartek, 25 października 2012

Kuchnia meksykańska 8

Chłodnik z porów i awokado
 
 
  • oliwa 1 łyżka
  • por rozcięty wzdłuż i pokrojony na cienkie plasterki 450g
  • czosnek drobno posiekany 1 ząbek
  • wywar 750 ml.
  • awokado 1 szt.
  • kogurt naturalny niskotłuszczowy 125g
  • sok z limonki 1 łyżka
  • kolendra świerza, posiekana 2 łyżki
  • sól według uznania
  • lód kostki 8-12 według uznania
  • limonka 2-4 plasterków
  • kolendra 4-8 listków
  • pieprz według uznania
 
1.Rozgrzać oliwę w garnku, dodać pory i czosnek, dusić 10 minut. Pory powinny lekko zmięknąć, lecz nie mogą się zrumienić. Zalać wywarem i zagotować. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 10 minut, czyli do chwili ugotowania porów. 2.Zestawić zupę z ognia i lekko ja ostudzić , zmiksować w malakserze. Przelać zupę do miski i dobrze schłodzić.3.Tuż przed podaniem przygotować awokado-przekroić na pól, usunąć pestkę. Łyżka wydobyć miąższ ze skórki i przetrzeć przez drobne sitko lub zetrzeć w malakserze na jednolita masę, rozcieńczając purée odrobina schłodzonej zupy. 4.Dodać purée z awokado do zupy wraz z jogurtem, sokiem z limonki i kolendra. Doprawić do smaku i rozlać do 4 miseczek. Do każdej porcji dodać po 2-3 kostki lodu, plasterek limonki i listki kolendry. INNE PROPOZYCJE: *Zupa ta jest równie dobra na gorąco.Przecieramy gorącą zupę razem z awokado, a zamiast jogurtu dodajemy gęstej śmietany. *Żeby zupa nabrała meksykańskiego smaku, gotujemy razem z porami 1-2 drobno pokrojone świeże papryczki chili (zielone). *Aby przygotować klasyczną vichyssoise,czyli schłodzoną zupę porowo -ziemniaczaną, zwiększamy objętość wywaru do 1 litra, a wraz z porami gotujemy 2 pokrojone w plasterki ziemniaki. Nie dodajemy awokado, soku z limonki ani kolendry, a przed podaniem zupę posypujemy siekanym szczypiorkiem.            
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz