wtorek, 23 października 2012

Kuchnia włoska 18

Risotto con verdure
( Risotto z warzywami )
 
 
  • ryż 10 dag
  • grzyby 10 dag
  • sos baszemelowy 400 ml.
  • masło 1 łyżka
  • włoszczyzna 40 dag
  • kalafior 10 dag
  • groszek zielony 5 dag



Ryż zalać wrzącą wodą, wlewając 2 razy tyle ile ryżu. Dołożyć łyżeczkę tłuszczu, posolić, gotować tak długo, aż ryż wchłonie wodę, wypiec w piekarniku. Seler, pietruszkę, marchew i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kalafior podzielić na części, kapustę poszatkować. Wszystkie warzywa podlać wodą, dodać łyżeczkę tłuszczu, posolić, dusić pod przykryciem. Grzyby i cebulę posiekać, wlać 4 łyżki wody, dodać 2 łyżeczki tłuszczu, posolić, dusić pod przykryciem około 20 min. Ryż, grzyby i warzywa połączyć z połową sosu beszamelowego. Ułożyć porcje w foremkach, pokryć sosem i zapiec.             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz