poniedziałek, 29 października 2012

Kuchnia chińska

Czy Wiesz Że Kuchnia Chińska…
to najbardziej oryginalna i zróżnicowana kuchnia świata, która zaspakaja gusta nawet tych najbardziej wybrednych. Na różnorodność kuchni chińskiej ma wpływ prastara tradycja oraz ogromne zróżnicowanie terenu. Spowodowało to, iż wiele potraw kuchni chińskiej przyrządzane jest na bardzo wiele sposobów. Zależy to od fantazji kucharzy oraz tego w jakim regionie Chin nauczyli się gotować. Doskonałość kuchni chińskiej, to efekt ciężkiej pracy przez tysiące lat. Chińskie dania są zawsze świeże i naturalne. Prawdziwy chiński kucharz posługuje się patelnią wok, w której przygotowuje większość swoich potraw. W kuchni chińskiej wyróżnia się pięć podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, ostry oraz gorzki. Rewelacyjne sosy oraz pasty to efekt umiejętnego łączenia wielu składników. To właśnie dzięki nim potrawy mają wyrazisty smak oraz aromat. Od zawsze głównym składnikiem potraw kuchni chińskiej był ryż. Jest on jedzony na wiele sposobów, z mięsem, warzywami , rybami, czy nawet jako słodki deser. Ulubionym mięsem chińczyków jest wołowina, jednak cena nie pozwala, aby jeść ją codziennie. W skład chińskich potraw wchodzą również owoce morza, kurczak, wieprzowina, kaczka oraz oczywiście warzywa. Wiele składników ma nie tylko walory smakowe, ale również wzmacniająco lecznicze. Kuchnia chińska to jedyna kuchnia świata, która posiada tysiące różnych potraw, przygotowywanych na tysiące różnych sposobów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz