piątek, 26 października 2012

Kuchnia rosyjska 2

Zapiekane jabłka
 
 
 
  • jabłka 3 szt.
  • miód płynny 3 łyżeczki
  • płatki migdałowe 3 łyżki
  • jajka 3 szt.
  • cukier 3 łyżeczki
  • mąka 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • czekoladowe kuleczki 3 łyżki
  • śmietana 12%   1/2 szklanki
 
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, otwory napełnić miodem i płatkami migdałowymi. Jabłka ułożyć w małych żaroodpornych miseczkach, miseczki wstawić na 5 min do gorącego piekarnika. Jajka ubić z cukrem do białości, delikatnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy czekoladę. Miseczki wyciągamy z piekarnika, zalewamy ciastem i pieczemy całość około 20-25min w temp.150-160st Upieczone i ostudzone(jeszcze letnie) jabłka polewamy śmietaną, możemy dodatkowo posypać migdałami lub cynamonem. Podajemy w miseczkach w których się piekło.          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz