poniedziałek, 29 października 2012

Kuchnia chińska 6

Gołąbki Po Chińsku
 
 
SKŁADNIKI :
  • 150g  ugotowanej piersi z kurczaka
  • 4 łyżki posiekanej dymki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
  • 5 mini kolb kukurydzy
  • 100 g pędów bambusa
  • 2 marchewki
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 8-10 liści kapusty pekińskiej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego galangalu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 białko kurze

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Mini kolby kukurydzy kroimy w nieduże talarki, 100 gram pędów bambusa w drobne paski, natomiast marchew przecieramy przez grubsze oczka tarki. 150 gram ugotowanej piersi z kurczaka również drobno kroimy.
2.
Do pokrojonego mięsa dodajemy 100 gram kiełków fasoli mung, mini kolby kukurydzy, 100 gram pędów bambusa, potartą marchew, 4 łyżki posiekanej dymki, 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru oraz 1/2 łyżeczki mielonego galangalu. Na koniec 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego, białko kurze, po czym wszystkie składniki farszu dokładnie ze Sobą mieszamy i odstawiamy na bok.
3. Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem. Po minucie wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Na środku liścia układamy łyżką porcję farszu, po czym zawijamy najpierw ściany a następnie w rulonik. Uformowanego gołąbka spinamy wykałaczkami.
4. Na garnek z gotującą wodą nakładamy parownik bambusowy. W parowniku bambusowym układamy gołąbki, które gotujemy na parze przez około 20 minut. Po upływie tego czasu gołąbki po chińsku są gotowe do podania. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz