środa, 31 października 2012

Kuchnia japońska 3

Maki Sushi
 
 
SKŁADNIKI DO SUSHI
 
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu - ryż do sushi
  • zielony ogórek, obrany i pokrojony w paski
  • marchew, ugotowana i pokrojona w paski
  • łosoś wędzony, pokrojony w cienkie paski
  • paluszki krabowe, pokrojone w ćwiartki wzdłuż
  • sos sojowy
  • imbir marynowany
  • pasta wasabi
  • 2 arkusze - wodorosty nori

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Na macie bambusowej układamy arkusz nori, chropowatą stroną do góry. Równomiernie układamy na nim wcześniej ugotowany ryż do sushi, tak aby na końcu po przeciwległej stronie zostały wolne około 3 cm.

2. Na tak ułożonym ryżu rozprowadzamy odrobinę pasty wasabi, układamy paluszki krabowe, marchewkę, zielonego ogórka oraz wędzonego łososia.

3. Całość dokładnie zawijamy, po czym ściskamy. Tak zwiniętą roladę, kroimy na połowę, po czym, każdą z połówek na cztery krążki. Czynność tą powtarzamy do wyczerpania przygotowanych produktów.

4. Przygotowane sushi podajemy z pasta wasabi, japońskim sosem sojowym oraz marynowanym imbirem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz