środa, 24 października 2012

kuchnia angielska 4

Burger


Klasyczne kotlety z mielonej wołowiny, podawane w ciepłej bułce, z pomidorem, sałatą, majonezem i ketchupem.
Dodatki do mielonej wołowiny to posiekana cebulka i zioła: tymianek lub natka pietruszki. Można usmażyć też burgery bez wymienionych dodatków. Mięso doprawić jedynie solą, pieprzem, dodać roztrzepane jajko, uformować kotlety, obtoczyć w oliwie i usmażyć jak poniżej.
  • 2 burgery, przepis poniżej
  • 2 bułki burgerowe z sezamem
  • 2 liście sałaty
  • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
  • 2 porcje frytek
  • ketchup i majonez
Składniki na 2 burgery:
 
  • 250 g drobno zmielonej, chudej wołowiny dobrej jakości
  • 2 młode cebulki ze szczypiorkiem lub 1/2 średniej cebuli, drobno posiekane
  • dowolnie: 1 łyżka posiekanego tymianku lub natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 małe jajko, roztrzepane
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać cebulkę wraz ze szczypiorkiem, lekko podsmażyć często mieszając. Przełożyć do miski, ostudzić.
  • Dodać zmielone mięso, tymianek lub natkę pietruszki oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręką na jednolitą masę, uformować dwa kotlety.
  • Każdy kotlet wysmarować oliwą i smażyć na rozgrzanej patelni przez 12 minut, po 6 minut z każdej strony (lub piec w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez 7 minut z każdej strony).
  • Bułki przekroić na połówki, opiec w tosterze lub zrumienić na patelni, ewentualnie włożyć pod rozgrzany grill w piekarniku.
  • Dolną połówkę bułki posmarować majonezem, ułożyć skropionego oliwą burgera, posypać solą morską i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
  • Na kotleta ułożyć po liściu sałaty i po dwa plasterki posolonego pomidora. Przykryć drugą połówką bułki.
  • Podawać z majonezem i ketchupem oraz frytkami.  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz