wtorek, 30 października 2012

Kuchnia koreańska 2 - ciekawostka

Czy Wiesz Że Kuchnia Koreańska…

charakteryzuje się pikantnymi potrawami, przygotowywanymi z dbałością o estetykę oraz kolor to wizytówka kuchni koreańskiej. Ogromnym atutem jest stosowanie świeżych warzyw oraz przywiązanie do dawnej tradycji. Potrawy kuchni koreańskiej opierają się na naturalnych zdrowych produktach, kuchnia ta jest nisko kaloryczna. Niesamowicie ważny jest sposób podawania dan. Potrawy często podawane są w wielu malutkich miseczkach, co tworzy rewelacyjną kolorową kompozycję. Bardzo ważną koreańską tradycją jest wspólne spożywanie posiłków w domowym zaciszu. Kiedyś najważniejszym daniem było śniadanie, jednak ze zmianą tempa życia, najważniejszym posiłkiem stał się obiad. Jeśli sytuacja wymaga, aby Koreańczyk zjadł coś poza domem, na ulicy jest pełno straganów z świeżym jedzeniem. Koreańczycy bardzo zwracają uwagę na świeżość oraz jakość potraw, jest to zakorzenione w ich tradycji. Charakterystyczne koreańskie przyprawy to: czosnek, chilli, zielona cebula, pasta z fasoli, ocet, żeń szeń oraz sezam. Są to produkty powszechnie dostępne na koreańskich straganach. Wiele koreańskich potraw ma zastosowanie zdrowotne i lecznicze. Niektórym koreańskim składnikom przypisywane są niemalże boskie właściwości, np. pasta z sfermentowanej soi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz