niedziela, 28 października 2012

Kuchnia amerykańksa 4

Doughnuts, czyli pączki z dziurką   
 
 
 

Składniki:

  • Składniki:
  • 5 szklanej mąki pszennej
  • 14 g drożdży instant (lub 28 g świeżych)
  • 2 jaja
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • esencja waniliowa
  • olej
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącego mleka
 
 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy z drożdżami instant lub robimy rozczyn ze świeżych drożdży (drożdże, 3 łyżki mleka, łyżka mąki, łyżeczka cukru – odstawiamy na 15 minut). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, błyszczące ciasto za pomocą miksera z hakami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny. Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy kieliszkiem o średnicy 7 cm koła. Mniejszym kieliszkiem, np. do wódki, wykrajamy środek. Smażymy doughnuts w rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Lukier robimy, podgrzewając na wolnym ogniu cukier puder oraz mleko – w zależności od pożądanej konsystencji, dolewając mleka lub dosypując cukru. Możemy dodać też barwnika spożywczego.
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz