sobota, 20 października 2012

Kuchnia włoska 6

Tiramisu

  • 4 żółtka + 2 białka jajek
  • 180g cukru pudru
  • 400g sera mascarpone
  • ł kieliszka likieru Amaretto di Saronno
  • 5 ciastek migdałowych
  • 2 paczki biszkoptów
  • szklanka bardzo mocnej kawy espresso
  • 2 łyżki kakao ( niesłodzonego)
  • łyżka wiórków kokosowych
Żółtka ubijamy z cukrem mikserem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Osobno ubijamy na sztywną piankę białka z odrobiną soli.  Do miseczki z ubitymi żółtkami dodajemy po trochu ser mascarpone i cały czas miksując, dolewamy likier. Gdy krem zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji,  dodajemy piane z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Do kremu dodajemy zmielone w mikserze ciasteczka migdałowe i przystępujemy do drugiego etapu przygotowania naszego deseru. 
Nie polecam dodawania masła ani śmietanki, bo zmienią one całkowicie smak potrawy. Każdy z biszkoptów zanurzamy na krótko w kawie, tak aby nie zupełnie nią nasiąkły, i układamy je równą warstwą w formie do pieczenia. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kolejną warstwą maczanych w kawie biszkoptów. Smarujemy na wierzchu pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki. Deser podajemy pokrojony na kawałki, posypany gorzkim kakao i udekorowany wiórkami kokosowymi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz