sobota, 20 października 2012

Kuchnia włoska 7

Risotto con asparagi e vino bianco
( Risotto ze szparagami i białym winem )



  • 0,5l bulionu drobiowego
  • 200g białych lub zielonych szparagów, pokrojone w 4 cm kawałki
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 250g Ryżu Risotto Uncle Ben`s®
  • 200g piersi kurczaka
  • ser typu parmezan
  • 1/2 cebuli, drobno posiekana

  1. Na patelni lub w płytkim rondlu podsmaż cebulę z łyżką oliwy. Dodaj wino i zredukuj o połowę.
  2. Dodaj Ryż Risotto Uncle Ben's® i uzupełnij połową bulionu. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż ryż zacznie wchłaniać płyn. Po upływie 10 minut dorzuć szparagi. W miarę potrzeby uzupełniaj bulionem.
  3. Zdejmij z ognia, gdy potrawa nabierze kremowej konsystencji.
  4. Z piersi kurczaka wykrój 4 cienkie kotlety. Usmaż je z dodatkiem oleju na złoty kolor.
  5. Podawaj risotto z płatkiem mięsa, posypane startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz