wtorek, 30 października 2012

Kuchnia indyjska 2

Kurczak Tikka
 
 
Indyjski przepis na sezon grillowy, niezwykle aromatyczny grillowany kurczak tikka. W Indiach to danie przyrządza się w specjalnych indyjskich piecach tandoori. Ma tak niesamowity smak, gdyż wcześniej został specjalnie zamarynowany. Gotowego kurczaka tikka można podawać z ryżem lub chucumer.
SKŁADNIKI :
  • 1/2 kg piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżki papryki w proszku
  • 1 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 5 cm kawałek imbiru, posiekany
  • łyżeczka chilli
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki kolendry, posiekanej
  • sól do smaku
  • cząstki cytryny do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Przygotowujemy marynatę tikka, łączymy ze sobą paprykę w proszku, sok z cytryny, czosnek, przyprawę garam masala, imbir, chilli, jogurt, kolendrę oraz sól do smaku.

2. Kurczaka kroimy w małą kostkę, wkładamy do marynaty i marynujemy w lodówce przez całą noc.

3. Kurczaka nabijamy na metalowe spadki, mogą być drewniane wcześniej namoczone. Zamarynowanego kurczaka tikka grillujemy, do czasu, aż brzegi mięsa zbrązowieją. Gotową indyjską potrawę podajemy skropioną sokiem z cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz