poniedziałek, 22 października 2012

Kuchnia polska 6

Pieczeń rzymska
  
 
  • 1 kg drobiowego mięsa mielonego1-2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • tymianek
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • sól morska
  • pieprz
  • ok. 2 łyżki musztardy (np. francuskiej gruboziarnistej)
     
 Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni (bez tłuszczu). Czosnek obrać i zmiażdżyć. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać do niego surowe jajka, czosnek i cebulę. Następnie dodać natkę pietruszki, majeranek, tymianek, oregano, słodką paprykę w proszku, sól morską i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Małą formę keksową (o wymiarach ok. 11 na 20 cm) wyłożyć folią aluminiową. Następnie do formy wyłożyć masę mięsną i przykryć folią aluminiową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temperaturze 200 °C. W połowie pieczenia, formę z mięsem wyjąć, zdjąć folię aluminiową i wierzch pieczeni posmarować musztardą (folią już nie przykrywać).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz