poniedziałek, 29 października 2012

Kuchnia Chińska 2

Chop Suey z Wołowiną
 
 
SKŁADNIKI :

  • 450 g chudej wołowiny, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1 główka brokuła, podzielona na małe różyczki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plastry
  • 225 g groszku śnieżnego, przekrojonego na pol
  • 55 g pędów bambusa, pokrojonych w cienkie paski
  • 8 kasztanów jadalnych, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 225 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 8 porcji makaronu błyskawicznego
Marynata :
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
1. Zaczynamy od połączenia składników marynaty, które dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy w lodówce przez około 20 minut.
2. Makaron błyskawiczny zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, po 10-15min jak będzie miękki.
3. Brokuły płuczemy pod gorącą wodą.
4. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, po czym podsmażamy mięso, aż zmieni kolor, po czym przekładamy na osobny talerz.
5. Do woka wlewamy resztę oleju i smażymy cebulę ciągle mieszając, dodajemy seler i brokuły, nadal smażymy około 2 minuty, ciągle mieszając. Kolejno dodajemy groszek, kasztany jadalne, pędy bambusa oraz pieczarki. Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy mięso, sos ostrygowy oraz sól, po czym smażymy jeszcze chwilę.
6. Gotową potrawę podajemy gorącą wraz z wcześniej przygotowanym makaronem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz