poniedziałek, 29 października 2012

Kuchnia Chińska 3

Makaron Z Kurczakiem I Pieczarkami
 
 
SKŁADNIKI :
  • 125 g chińskiego makaronu błyskawicznego
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski (4-5 cm)
  • 250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w większą kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w większą kostkę
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 50 ml sosu ostrygowego
  • 3-4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 5 łyżek pokrojonego szczypiorku
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 
1. W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę. Po chwili smażenia do przysmażonej cebuli dodajemy pokrojonego kurczaka. Smażymy do czasu, aż kurczak zrobi się biały. W międzyczasie makaron błyskawiczny zalewamy wodą i po upływie około 10 minut odcedzamy (robimy go al dente).
 
2. Następnie do woka dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę. Całość smażymy około 2 minuty. Dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem mieszamy smażąc około 3 minuty.
 
3. Do przysmażonych warzyw dodajemy 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego oraz 50 ml sos ostrygowego (5 łyżek), cały czas mieszając. Wszystko smażymy jeszcze chwilę aby warzywa i kurczak wchłonął trochę sosu, po czym do woka dodajemy wcześniej odcedzony makaron błyskawiczny i całość dokładnie mieszamy smażąc około 2-3 minuty.
4. Gotowy smażony makaron z kurczakiem i pieczarkami przekładamy do miseczek i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz