piątek, 26 października 2012

Kuchnia rosyjska 3

Torcik z bitą śmietaną, malinami i jagodami
 
 
 
 
  • jajka 6 szt.
  • mąka tortowa 1 szt.
  • cukier 1 szt.
  • ocet 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • śmietana 30% 4 opakowania
  • cukier puder 2 łyżki
  • jagody 1 szklanka
  • maliny 1 szklanka
 
 
Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek, następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka należy wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, mąkę przesiać przez sito. Mąkę dodać do żółtek a następnie dodać pianę z białek i całość zamieszać drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto biszkoptowe. Piec ciasto w temperaturze około 180 stopni C przez około 40 minut. Następnie wyjąć biszkopt i ostudzić go. Śmietankę schłodzić, dodać do niej cukier puder i ubijać śmietankę na sztywną masę. Śmietankę nałożyć na wierzch i na boki, następnie dokładnie rozsmarować, do szprycy nałożyć resztę śmietanki i w sposób dowolny należy dekorować wierzch tortu. Następnie umyć maliny i jagody i nałożyć je na wierzch tortu, na bitą śmietanę.              


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz