niedziela, 21 października 2012

Kuchnia polska

Witam dzisiaj przedstawię Wam kilka przepisów z kuchni polskiej. Gdyż chce wam urozmaicić trochę menu żeby nie było że tutaj daję tylko kuchnie włoską. Co tydzień będę dodawał przepisy z innego państwa. Pozdrawiam.


Golonka pieczona w piwie  

  • 2 golonki
  • 250 ml piwa
  • 3 łyżki smalcu
  • 75 dag kiszonej kapusty
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:

Golonki oczyścić, opłukać, zalać wrzatkiem i gotować 15 min. Wyjąć, osuszyć i natrzeć solą. Wywar zachować. W naczyniu żaroodpornym ułożyc golonki wraz z 3 łyżkami smalcu. Piec przez 10 min. w temp. 200°C, a następnie 1 h w temp. 180°C. Często obracać i podlewać piwem.

Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne i posiekać wraz z obraną cebulą. Dodać kapustę, podlać wywarem z golonki, włożyć liść laurowy i doprawić, dusić przez 40 min. Wyjąć liść laurowy, kapustę wyłożyć na półmisek i położyć na niej przekrojone na pół golonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz