poniedziałek, 29 października 2012

Kuchnia niemiecka 6

Eintopf z wędliną i fasolką   
 
 
 

Składniki:

  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 3 cebule
  • 250 g kiełbasy szynkowej
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 1/2 I bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 pęczek cząbru
  • 1 duży ziemniak (200 g)
 
 

Sposób przygotowania:


1. Oczyszczoną fasolkę umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wędlinę pokroić w plasterki.

2. Wędlinę i boczek usmażyć na chrupko, na złoty kolor. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu usma­żyć cebulę na złoty kolor.

3. Dolać bulion, doprowadzić do wrzenia, posolić i oprószyć pieprzem. Dodać fasolkę i cząber, dusić 20 minut pod przykryciem.

4. Obranego ziemniaka zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do fasolki na 5 minut przed koń­cem duszenia. Wyjąć cząber, dodać wędlinę i boczek.

5. Wymieszać i doprawić do smaku, można dodać posiekaną natkę
Dodatki:
Smażone ziemniaki lub chleb, zimne mleko lub dobrze schłodzone piwo.
Rada:
Jeśli ktoś lubi dania słodko-kwaś-ne, radzimy dodać cukier i ocet winny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz