środa, 24 października 2012

Kuchnia meksykańska 2

Chili con carne
 
 
 
  • oliwa 1 łyżeczka
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 1 ząbek
  • chili 2 szt.
  • mielona wołowina 1/2 kg.
  • pomidory z puszki 800g
  • przecier pomidorowy 90g
  • papryka ostra sproszkowana 1/2 łyżeczki
  • cukier 2 łyżeczki
  • bulion wołowy 250 ml.
  • fasola czerwona 400g
 
Cebulę i chili drobno kroimy, smażymy na rozgrzanej patelni razem ze zgniecionym czosnkiem, kolejno dodajemy mięso mielone, mieszamy aż mięso będzie gotowe. Do całości dodajemy pomidory, paprykę, cukier i przecier pomidorowy, zalewamy bulionem i pod przykryciem dusimy. Danie jest gotowe gdy płyn odparuje, całość się zagęści. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz